zhenializa (zhenializa) wrote,
zhenializa
zhenializa

Велика Субота

Я цілком розумію людей, у яких складні стосунки з християнством. Я й сама певною мірою належу до них. Але, як на мене, оті складні стосунки породжені двохтисячолітньою практикою християнства, а не його філософією.

А сенс сьогоднішнього дня, коли Христа нема ні на землі, ні на небі, коли Він у пеклі, я розумію так, що немає у неосяжній світобудові місця, куди не може увійти Бог. Є безліч місць, де Бога немає, але він може з’явитися будь-де. В убогій лікарні, де заживо гниють паралізовані, у брудній в’язниці з її диявольськими законами, у пеклі домашніх сварок. Бог може  прийти в будь-який покинутий Богом куток.

Отже, субота перед Великоднем між темрявою Великої П”ятниці та Світлою Неділею є днем глибокого мовчання. В цей день Господь, який був у Христі, побував серед померлих, він пішов зі світу живих і сповна пізнав смерть, як одного дня це станеться з кожним із нас.

Він пізнав усе це на власному досвіді. Євангеліє розповідає про темряву над землею, яка була страшнішою за фізичну темряву, бо то була темрява, яка поглинула поняття й цілі, яка знищила саму ідею добра. Як сталося так, що Бог любові зійшов у темряву світового зла? Він пройшов той шлях до кінця. Він не тільки помер, “він зійшов у пекло”, як каже Писання. Прямо в античний Аїд, в юдейський Шеол, місце, куди йдуть всі померлі. Але велика слава християнської віри полягає саме в тому, що Бог, який відкрився в Ісусі, є тим Богом, який увійде у ніщоту смерті. Він зійшов прямо в пекло відсутності сенсу.

Він сходив у найглибше пекло, одначе переможно вийшов звідти. Чи не в цій грандіозній символіці зосереджено той глибоко гуманістичний сенс християнства, який не може не зворушити навіть людей абсолютно світських, які є християнами тільки за традицією?

Subscribe

  • День Перемоги

    Міфи й непорозуміння: Ми - онуки війни? Скоро – чергова річниця перемоги в другій світовій війні. Втисячне проговорюються заяложені фрази…

  • Страстная неделя

    Величайшие символы христианства зашифрованы именно на страстной неделе. Об этом всем можно не думать, ведь жизнь светского государства не…

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 2 comments